sâmbătă, 19 februarie 2011

Spitalele româneşti azile pentru străini

          
            Un zvon....o certitudine sau nu ...rămâne de văzut.....Am auzit azi că multe spitale din România care vor fi disponibilizate vor deveni cu timpul azile pentru bătrâni. Bine dar marea întrebare de unde provenienţa bătrânilor? De unde fonduri pentru reabilitarea spitalelor şi dotarea lor aferentă pentru a deveni azile? Iată şi răspunsul: ţări ca Japonia, Germania şi ţările Nordice îşi vor exporta "băbăciunea" în minunata noastră ţară. 
            Un paradox ce-i drept....dacă până acum româncele plecau în străinătate să îngrijească bătrâni (bine cunoscutul caz al Italiei) de acum nu va mai fi nevoie....vin bătrânii la noi !...şi odată cu ei şi resursele financiare necesare...căci nu cred eu că prea mândrul german îşi va "exporta" mult iubita rudă într-un loc dezolant.
            Având în vedere situaţia actuală a României acest lucru poate fi privit cu două tăişuri:  atragerea de investiţii odată avute resursele necesare modernizării spitalelor şi dotate corespunzător pentru azile,  păstrarea cadrelor medicale (a celor necesare desigur)  şi implicit angajarea altora cu pregătire în domeniu, instruirea cadrelor medicale, o bună colaborare cu ţările în cauză - aceasta fiind partea plină a paharului! Ceea ce văd eu ca şi aspect negativ ....cum ramâne cu "bolnavii" noştri?  Am să dau un exemplu : spitalul de la Târgul Frumos era cum era ..condiţii precare, lipsă de medicamente etc., dar era "portiţa" pentru sănătate a localnicilor care nu aveau posibilităţi financiare şi materiale pentru a ajunge la un spital din Iaşi, deşi şi cele de aici întâmpinau probleme majore....ca să nu mai aduc vorba de spitalul Arcadia unde cazarea ajunge nici mai mult nici mai puţin de  350 lei-noapte (probabil pensia pe o lună a unora dintre localnici). 
            Acum întrebarea finală...ce e de făcut? Care ar fi cea mai înţeleaptă soluţie? De spitale este nevoie...bolnavi sunt cu miile şi vor mai fi.... Ar fi o idee  privatizarea spitalelor..însă cu toţii suntem conştienti că preţurile vor urca simţitor....
          * acest articol arată doar părerea mea personală....dacă aveţi alte idei, păreri sunt deschisă..nimic nu e "bătut în cuie" :)

Un comentariu: