miercuri, 2 februarie 2011

Tinerii și piața muncii

 Am ales să abordez această problemă deoarece mă regăsesc în totalitate în ea și cred că suntem mulți în situația aceasta. Nu-i un motiv de laudă nici un lucru despre care poți vorbi cu mândrie ci este o realitate cruntă de care se izbesc mulți tineri absolvenți  fie că vor fie că nu vor.
            Problema încadrării tinerilor în câmpul muncii a devenit una actuală din motivul că, în ultimii ani s-a înregistrat о rată esenţială a şomajului în rândul tinerilor din România. Tinerii cu vârstă cuprinsă între 15-24 ani constituie 32,6%* (recensământ 2002) din numărul total al populaţiei active, reprezentă segmentul social cel mai afectat de şomaj. Atractivitatea pieţei locale de muncă este în scădere, lucru atestat de diminuarea ratei de activitate a populaţiei în vârstă de 15 ani şi mai mult.
          Şomajul în rândul tinerilor este mai ridicat decât în rândul adulţilor. Acest segment este unul defavorizat, deoarece tinerii suferă cel mai mult în contactul cu piaţa muncii fiind dezavantajaţi faţă de categoriile de vârstă adultă prin faptul că le lipseşte experienţa în muncă – privită ca o cerinţă uneori obligatorie la angajarea într-un loc de muncă.
          În România, situaţia absolvenţilor, atât de liceu, cât şi de învăţământ superior, este mai tragică decât în alte state europene, ca urmare a calităţii învăţământului. Legătura dintre şomaj şi nivelul de educaţie postsecundară este deosebit de puternică. Rata şomajului scade odată cu avansarea nivelului de studii. Însă acest lucru nu-i avantajează prea mult pe tineri, majoritatea dintre ei trecând prin perioade deosebit de dificile după absolvirea instituţiilor de învăţământ. Un absolvent poate avea cunoştinte teoretice considerabile, fără aplicabilitate practică. Acest lucru îl face, cel puţin în prima fază, să-şi găsească cu greutate un loc pe piaţa muncii. Despre faptul că sistemul educaţional din România are numeroase lacune în adaptarea la nevoile pieţei muncii se vorbeşte tot mai mult în ultima vreme. Există încă un număr mare de studenţi şi elevi la specializări care nu sunt cerute de piaţă, iar la altele, cum ar fi IT-ul, cifra de şcolarizare este subdimensionată faţă de cerere. În plus, metodele de predare şi conţinutul materiei nu sunt actualizate la standardele europene actuale. In momentul angajării, tinerii absolvenţi se confruntă cu situaţii pentru care nu au fost pregătiţi în timpul facultăţii, deşi acest lucru ar fi trebuit să se întâmple.
                 Este un lucru trist că trebuie să trăim în ţara asta, unde posibilitățile au devenit nule dacă înainte erau minime!


5 comentarii:

  1. Da trist ca ne aflam in aceasta sitiatie. Termini facultate si apoi masterat si nimic...abia abia iti poti gasi un loc de munca. Nu prea este nimic de facut avand in vedere ca potrivit estimarilor U.E. rata somajului va creste si anul acesta insa intr-un ritm ceva mai lent fata de anul trecut. Cu toate ca in urmatorii 2 ani se asteapta o revenire a economiei, pietile muncii vor reactiona mai greu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna, din pacate aceasta este o problema generalizata la nivel mondial... indiferent ca e vorba de Spania sau Egipt (acolo unde somajul in randul tinerilor a fost una dintre cauzele pornirii revoltei).

    Din pacate suntem o generatie fortata sa faca studii din ce in ce mai "avansate" pur si simplu pentru a mai castiga timpul necesar de a fi luati in seama pe piata muncii.

    Stiu ca e trist si deprimant insa din pacate situatia nu o sa se schimbe prea curand.

    Catch 22: Nimeni nu te angajeaza fara experienta, nu ai cum sa prinzi experienta daca nu te angajeaza nimeni....

    Solutia... part-time, joburi in vanzari/supermarket-uri (dar numai pe o perioada limitata) si o abordare hotarata si agresiva in domeniul in care iti doresti sa lucrezi.

    Foarte important... practica in firmele mari, asa numitul "internship" chiar daca nu este platit si chiar daca o sa plimbi pentru inceput cafele si hartii.
    O chestie din asta conteaza mai mult decat 1000 de diplome!

    Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai dreptatate nu spun ca nu....chestia cu voluntariatul la firme este o idee bună, însă mulți dintre noi cautăm un job care să fie totuși plătit (părerea mea personală). Nu poți face mare lucru ca student...ai nevoie de bani pentru a plăti căminul sau chiria sau cheltuielile având în vedere că unii dintre părinți sunt în imposibilitatea de a ne ajuta financiar.

    RăspundețiȘtergere
  4. E un lucru şi mai trist cand vorbim despre probleme fără a face nimic pentru a le rezolva, pentru a găsi o soluţie să nu mai existe...

    RăspundețiȘtergere
  5. Adevarat Nicu ce spui...unul din motivele pentru care am abordat acest subiect a fost pentru a vedea parerile tinerilor...si a incerca impreuna sa gasim solutii viabile pentru aceasta problema. De aceea eu sunt deschisa la propuneri de solutii si poate impreuna reusim sa concretizam ceva...insa acest lucru se poate face numai daca credem ca putem cumva imbunatati situatia! e usor sa vorbim....e mai greu sa facem..dar nu imposibil!

    RăspundețiȘtergere